Categorieën

ABC van zelf zorg kwaaltjes waar de natuur vaak een passend antwoord op heeft.

 

A

 

Aambeien   

Aambeien zijn sterk verwijde, gekronkelde aderen (spataderen) bij de anus (uitwendig) of in de dieper liggende endeldarm (inwendig). Ze ontstaan onder andere door zwangerschap, overgewicht of hard persen tijdens de stoelgang.

Aambeien veroorzaken veel jeuk, pijn en soms zelfs bloedverlies. Om ze te voorkomen is gezonde, vezelrijke voeding en voldoende lichaamsbeweging belangrijk. Omdat aambeien vaak het gevolg zijn van slechte stoelgang, dient men beide klachten gelijktijdig te behandelen.

 

Acne

Onze huid zit vol met kleine openingen, de poriën. Achter elke porie zit een kliertje, dat talg produceert. Deze vette substantie beschermt de huid en houdt haar soepel. Door hormonale invloeden, bijvoorbeeld in de puberteit, kan er sprake zijn van overproductie van talg. Als gevolg daarvan kan het uitvoergangetje van de talgklier verstopt raken, waardoor een onderhuidse talgophoping ontstaat , een zgn. mee-eter.

Als de huid vervolgens gaat ontsteken is dat zichtbaar in de vorm van een puist.

Bij acne is het belangrijk de huid met rust te laten en de huid regelmatig schoon te maken met een talgklier reinigende lotion of wasgel.

Ook de voeding moet worden aangepast: geen varkensvlees, chocolade, zoetigheid, kaas en specerijen. Af te raden zijn roken, alcohol, koffie, thee en chemische toevoegingen aan voedingsmiddelen.
Aan te raden is: vers fruit, groenten en volkoren producten. Veel drinken (ongezoete vruchtensappen, mineraalwater) helpt de huid van binnenuit te reinigen.

Eventueel aangevuld met een preparaat om de darmflora te verbeteren.

 

Adem

Een slechte adem kan veel oorzaken hebben, zoals een verwaarloosd gebit, ontstekingen van de keel of bijholte of een slokdarminfectie. Ook een slechte spijsvertering met oprispingen, boeren of maagklachten, kan een niet fris ruikende mondgeur veroorzaken.

Voor een efficiënte behandeling is het raadzaam eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen.

 

Aderverkalking

De symptomen van deze kwaal zijn vaak pas vaak op latere leeftijd merkbaar, vandaar dat het gerekend wordt tot een  ouderdomskwaal.

Aderverkalking is dikwijls het gevolg van een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Het te veel van deze lichaamseigen stof kan zich gaan afzetten tegen de binnenkant van de aderen. Daardoor worden deze nauwer en stroomt het bloed er minder gemakkelijk doorheen. Bovendien verharden de bloedvaten zich op bepaalde plaatsen, wat leidt tot een verminderde elasticiteit.

Bekende symptomen van aderverkalking zijn: vergeetachtigheid, moeheid, duizeligheid en tintelende handen en voeten. De aandoening gaat ook vaak samen met een verhoogde bloeddruk.

Vanaf plm. 18-25 jaar is het belangrijk de bloedvaten schoon te houden door drie maal in de week vette vis te eten of dagelijks een lepel lecithine te eten. Maak er een gewoonte van.

 

Allergie

Een allergie is een ongewone afweerreactie van het lichaam op een bepaalde stof, die voor de meeste personen onschadelijk is. Deze stof wordt ook wel allergeen genoemd.

Het lichaam reageert in contact met zo’n allergeen door: veelvuldig niezen, loopneus, tranende rode ogen, pijnlijke en gezwollen slijmvliezen in de mondholte, roodheid, zwelling en jeuk van de huid, darmproblemen etc.

Een allergeen kan het lichaam binnenkomen via de voeding, de ademhaling of de huid.

Bekende veroorzakers van een allergische reactie zijn o.a.: graspollen, huisstof, huidschilfers van dieren.

Tegenwoordig bestaan er middelen om je te beschermen en te zorgen dat allergenen geen of weinig irritatie veroorzaken.

Voedseladditieven:  pinda, gist, gluten of lactose kunnen soms zelfs levensbedreigende allergische reacties veroorzaken. Vermijdt deze voeding als je er gevoelig voor bent.

Ook zeep of waspoeder, synthetische kleren of beddengoed kunnen allergie veroorzaken. Dat is simpel op te lossen door te letten op natuurlijke stoffen en milieu-/huidvriendelijke poets- en wasmiddelen te gebruiken.

 

Amandelontsteking

Vooral bij kinderen en jonge volwassenen komt een keelamandelontsteking regelmatig voor. De aandoening is vaak het gevolg van een virusinfectie zoals verkoudheid.

De kenmerkende klachten zijn meestal: keelpijn, pijn bij het slikken, koorts, verminderde eetlust en hoofdpijn. De keelamandelen zijn opgezwollen en soms voorzien van witte stippen op het oppervlak. Veder zijn de lymfeklieren in de hals groter dan normaal en gevoelig bij aanraking.

Gorgelen met ontsmettende preparaten, matigheid met zuivelproducten en suiker en het drinken van veel water zijn als aanvullende tips te gebruiken.

 

Angst

Angst heeft vele verschijningsvormen: hoogtevrees, pleinvrees, straatangst, claustrofobie, smetvrees, faalangst, examenvrees, verlatingsangst, spinangst, etc.

Meestal liggen spanningen, stress, vermoeidheid, shockerende ervaring of depressiviteit aan angst ten grondslag. In het algemeen ervaren lichamelijk zwakke personen eerder angstgevoelens, dan personen die in goede conditie zijn.

Kortdurende angst is met de natuur prima te ondervangen.

Als de angst lange tijd blijft voortduren en steeds sterker wordt, is het raadzaam vakkundig hulp in te schakelen via de huisarts.

 

Artrose

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd.

Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal.

Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof, het synoviaal vocht, is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen cq. op te vangen. Door slijtage van gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren.

Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, nek, schouders, knieën en heupen (de zogenaamde scharnierpunten) en wordt gekenmerkt door pijn tijdens beweging van het aangedane gewricht en door een stijf en stram gevoel.

Zie ook gewrichtspijn.

 

Astma

Astma wordt gekenmerkt door in aanvallen optredende benauwdheid. In- en uitademen kost veel moeite en gaat gepaard met piepende geluiden. De oorzaak is een krampachtige vernauwing van de luchtwegen als gevolg van bijvoorbeeld spanningen of allergie. Tijdens de aanvallen door bestaan vaak nauwelijks klachten. Is dit echter wel het geval dan spreekt men van astmatische bronchitis.

Bij deze kwaal is er vaak sprake van sterke slijmvorming en ontstekingen in de luchtwegen. De aandoening moet altijd worden behandeld door een arts.

Belangrijk zijn: rust, ademhalingsoefeningen, boswandelingen en bij droog weer aanpassing van de voeding (veel rauwkost, groente, fruit en vruchtensappen).

Zuivelproducten beperkt gebruiken in verband met slijmvorming, geen prikkelende stoffen nemen.

Yoga kan een welkome aanvulling zijn om te leren ontspannen.

 

B

 

Bedplassen

Bedplassen komt geregeld voor, vooral bij jongens. Vaak is er geen lichamelijke oorzaak te vinden, maar is het probleem te wijten aan spanningen , een verkeerde zindelijkheidstraining of een te diepe slaap.

Zorg in elk geval voor een rustige, gezellige slaapkamer. Laat het kind voor het slapen gaan niets meer drinken. Geef je kind een blaasspier training door te leren tijdens het plassen de straal regelmatig te onderbreken. Pompoenpitten kunnen een blaasspier versterkend effect hebben en schenk aandacht aan eventuele emotionele problemen.

Het gebruik van een plaswekker kan uitkomst bieden.

 

Bijholteontsteking

Voorhoofdholten, neus- en kaakbijholten zijn onderling verbonden door kleine kanaaltjes, die o.a. zorgen voor beluchting. Zodra een van deze toegangswegen verstopt raakt, bijvoorbeeld door een verkoudheid, kan zo’n holte vollopen met slijm. Dat vormt een prima broedhaard voor eventuele bacteriën. Als die zich gaan vermenigvuldigen is een ontsteking het gevolg.

Bijholteontsteking zorgt voor een zwaar, vol gevoel in het hoofd en een kloppende pijn eventueel ook in de holtes van neus naar oor en omgekeerd.

Een snelle effectieve behandeling is noodzakelijk wil de acute bijholten ontsteking niet veranderen in een chronische infectie.

Het is beter de neus op te halen dan de neus te snuiten. Gebruik een natuurlijk samengestelde neusspray en neem 3x daags een stoombad met tijm of kamille.

Beperk het gebruik van melkproducten en suiker.

 

Blaasontsteking

Een voortdurende aandrang om de plassen, troebel urine, pijn bij het plassen en een branderig, zeurderig gevoel in het kruis zijn tekenen van een blaasontsteking.

Deze kwaal ontstaat meestal als darmbacteriën de kans krijgen via de urinebuis de blaas te bereiken. Zo kan geslachtsgemeenschap of het verkeerd afvegen van een ontlasting (van achteren naar voren) uitmonden in een blaasontsteking.

Het ongemak treft vooral vrouwen aangezien zij een kortere urinebuis hebben dan mannen.

 

Bloedarmoede

Een bleke huid, vermoeidheid, duizeligheid en een gebrek aan eetlust zijn typische kenmerken van bloedarmoede. De klachten worden meestal veroorzaakt door ijzergebrek.

Dit mineraal is nodig voor de vorming van hemoglobine, de stof die zorgt voor het transport van zuurstof naar de lichaamscellen.

Vooral mensen op leeftijd, na een operatie of bij heftige menstruatie kunnen met bloedarmoede geconfronteerd worden.

Eet ijzerrijke voeding: vlees, lever, eieren, mosselen, bonen, prei, andijvie en tomaten.

 

Bloeddruk

De bloeddruk wordt aangegeven met twee getallen bijvoorbeeld 140/80 mm Hg of 160/95 mm Hg. Ze staan respectievelijk voor de boven- en onderdruk.

De bovendruk (systolische druk) wordt gemeten op het moment dat het hart zich samentrekt en het bloed in de slagaders pompt.

Wanneer het hart ontspant en zich opnieuw vult met bloed wordt de onderdruk (diastole) gemeten.

Wanneer na herhaald meten de bovendruk hoger is dan 150 -160 mm Hg en/of de onderdruk hoger is dan 80-90 mm Hg dan spreken we van een verhoogde bloeddruk.

Hoewel aderverkalking, stress, overgewicht en nierziekten kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk, is de oorzaak niet altijd aan te geven. Regelmatige controle is aan te bevelen.

Een onbehandelde verhoogde bloeddruk kan op lange termijn ernstige gevolgen hebben voor hart en hersenen.

Af te raden zijn: roken, alcohol, koffie, thee, chocolade, suiker, chemische toevoegingen.

Aan te raden: lecithine, knoflook, magnesium, vetarm eten, vezelrijke voeding, rust, vermijd spanning.

 

Bloeduitstorting

Na een hevige slag of ernstige val kan er op het getroffen lichaamsdeel een bloeduitstorting (blauwe plek) ontstaan.

Dit is een zwelling van de huid, waaronder bloed zich ophoopt. Een bloeduitstorting verandert binnen een paar dagen van kleur: van blauw naar groen en geel en verdwijnt daarna.

Leg meteen na de slag of val een koud kompres op de plek of dep een beginnende blauwe plek met blokjes ijs. Een verkoelende gel of spray kan ook uitkomst bieden.

Raadpleeg bij spontane blauwe plekken een arts.

 

Bronchitis

Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën, de grote takken van de luchtwegen.

Acute bronchitis: kan een tot enkele keren voorkomen en wordt voornamelijk veroorzaakt door virussen. Meestal gaat er een gewone verkoudheid aan vooraf.

Chronische bronchitis: de luchtwegen zijn voortdurend ontstoken. De kwaal geeft vooral in de winter problemen.

Zowel acute als chronische bronchitis gaat gepaard met koorts, hoesten en het opgeven van slijm.

Beide aandoeningen moeten door een arts behandeld worden.

 

C

 

Cholesterol

Dit is een vettige, lichaamseigen substantie die in alle levende wezens aanwezig is. Het dient ondermeer als basis bij de productie van bepaalde hormonen en levert zo een onmisbare bijdrage aan onze gezondheid.

Wanneer het cholesterol in het bloed te hoog is. Kunnen problemen ontstaan. De stof gaat zich dan vastzetten aan de binnenkant van de bloedvaten, waardoor deze vernauwen en minder elastisch worden. Deze verschijnselen kunnen o.a. leiden tot het ontstaan van aderverkalking. Een te hoog cholesterolgehalte is vaak te wijten aan verkeerde (te vette) voeding.

 

D

 

Depressie

Iedereen is van tijd tot tijd gedeprimeerd, soms een paar minuten, soms een paar dagen of langer. De neerslachtige gemoedstoestand is meestal het gevolg van onverwerkte spanningen. Maar er zijn ook personen die moeite hebben met de omschakeling van zomer- naar wintertijd en omgekeerd. Hun biologische klok is dan wat in de war.

Soms is er een lichamelijke oorzaak, bijvoorbeeld een hormonale afwijking of een proces in de hersenen.

Depressiviteit moet als aandoening serieus genomen worden.

Bij regelmatig terugkerende of aanhoudende klachten is specialistische hulp noodzakelijk.

 

Diarree

Dit is een dunne, waterige ontlasting, die vaker en onverwachter komt dan de normale ontlasting. Het kan o.a. ontstaan door veranderingen van temperatuur en klimaat, voedselvergiftiging, medicijngebruik, infecties, spanningen, allergie.

Wanneer diarree langer aanhoudt dan 2-3 dagen en samengaat met koorts of braken is het raadzaam een arts te raadplegen.

Voldoende drinken is altijd noodzakelijk, aangezien het lichaam veel vocht verliest. Vooral kleine kinderen en 65-plussers lopen bij diarree snel het risico van uitdroging.

Vermijd cafeïne rijke en koolzuurhoudende dranken en prikkelende voedingswaren.

Vast met vloeibaar, suikervrije voeding.

Begin daarna weer langzaam met vast voedsel, zoals een beschuit en rijst.

 

Droge mond

Een op de vijf volwassenen heeft last van een droge mond.

Weet je dat meer dan 400 medicijnen een droge mond kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld: bepaalde antidepressiva, antihistaminica, diuretica.

Bij gebruik van drie medicijnen of meer bestaat 50% kans op droge mond.

Ook bepaalde aandoeningen kunnen een rol spelen, zoals syndroom van Sjörgen*) , HIV infectie, kunnen disfunctie van speekselklieren veroorzaken, evenals ongecontroleerde diabetes en bestralingstherapie in o.a. hoofd- en halsgebied.

Niet in alle gevallen wordt een droge mond door disfunctioneren van speekselklieren veroorzaakt. Ook door te weinig te drinken, door de mond adem halen, angst en stress kunnen een droge mond veroorzaken.

*) Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte. Bij dit syndroom raken vooral traan- en speekselklieren ontstoken. Hierdoor ontstaan droge ogen en een droge mond. Ook vermoeidheid en gewrichtsklachten komen vaak voor.

 

Duizeligheid

Een tijdelijk tekort aan zuurstof in de hersenen of een over prikkeling van het evenwichtsorgaan kan leiden tot duizeligheid. Soms gaat duizeligheid vooraf aan flauw vallen.

De oorzaken zijn ondermeer te snel overeind komen na lang liggen, reisziekte, schommelingen in de bloeddruk, stress, hyperventilatie, overgang.

Bij ouderen ontstaat duizeligheid vaak als gevolg van doorbloedingsstoornis (bijv. aderverkalking). Hoofdpijn, misselijkheid en oor suizen zijn bekende bijverschijnselen.

Raadpleeg bij regelmatig terugkerende of aanhoudende duizeligheid altijd een arts.

 

E

 

Eczeem

Dit is een jeukende huiduitslag, die gepaard kan gaan met schilfering, zwelling en roodheid van de huid. Dit noemt men droog eczeem.

Soms is er sprake van vochtblaasjes, dat wordt nat eczeem genoemd.

De aandoening kan verschillende oorzaken hebben, zoals een allergie, emotionele spanning, oergevoeligheid voor bepaalde voeding en een erfelijke aanleg.

 

Examenvrees

Spannende gebeurtenissen als een proefwerk, sollicitatiegesprek of rijexamen, gaan bij veel personen gepaard met angst en spanning. Deze vorm van nervositeit ontstaat als in een beperkte tijd geestelijke prestaties moeten worden geleverd.

Enkele tips: drink in de periode voor het examen zo weinig mogelijk koffie en alcohol, rook niet, neem voldoende nachtrust en eet gezond en gevarieerd. Wanneer je rustig het moment wil beleven neem dan een aantal dagen van te voren een natuurlijke rustgever, die niet suf maakt. Dit middel kun je ook een ½ uur voor het “ prestatie moment  “ nemen.

 

J

 

Jeuk

Jeuk kan o.a. worden veroorzaakt door insectenbeten, zonnebrand, eczeem, allergie of een droge huid. Soms is het een gevolg van inwendige aandoening, zoals een slechte nier- of leverfunctie, diabetes of een gebrekkige bloedsomloop.

Om jeukeffectief te behandelen, is het belangrijk eerst de oorzaak op te sporen.

Bij jeuk zonder dat de huid afwijkingen laat zien, is een leverreiniging vaak een probate manier om de jeuk te stillen.

 

Jicht

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een storing in de stofwisseling van urinezuur. Normaal gesproken lost urinezuur in het bloed op en komt via de nieren in de urine terecht. Bij jicht wordt te weinig urinezuur via de urine uit het lichaam verwijderd.
Hierdoor hoopt teveel urinezuur in het lichaam op. Het overtollige urinezuur slaat bij jicht in de vorm van kristallen neer in gewrichten en andere weefsels. Dit kan ontstekingen veroorzaken. Urinezuur is een afbraakproduct van purine. Het lichaam maakt het grootste deel van purine zelf. Een heel klein deel van de purine is afkomstig van de voeding. Een zuur - base balans in de maaltijden kan jicht voorkomen.

Bij sommige mensen produceert het lichaam zelf te veel urinezuur. Erfelijke factoren kunnen hierbij een rol spelen.

 

Geheugenzwakte

Vergeetachtigheid is een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Daarnaast kan tijdelijk geheugenzwakte optreden als gevolg van stress en spanning.

Zowel het geheugen als het concentratievermogen heeft veel baat bij een regelmatige “training” van de hersenen. Dagelijks een hersenspelletje of een kruiswoordraadsel kan bijvoorbeeld het geheugen helpen.

Geef belangrijke zaken (sleutels, bankpas) altijd een vaste plaats.

Maak eventueel notities van afspraken en zorg voor voldoende frisse lucht en beweging.

Lecithine en taurine kunnen het geheugen versterken.

Het geheugen kan ook minder functioneren doordat je met een korte spanningsboog op alle prikkels wil reageren. Je hoofd slaat als het ware op hol van alle indrukken. Omega 3 met een hoog DHA gehalte kan wat rust brengen, zodat het geheugen meer optimaal kan functioneren.

 

Gewrichtspijn

Belaste gewrichten, gewrichtsslijtage, reuma, jicht, ontstekingsprocessen kunnen ten grondslag liggen aan gewrichtspijn. Meestal gaat dit gepaard met stijfheid en bewegingsbeperking.

De klachten worden vaak erger bij koud en vochtig weer.

Warme baden (liefst basische baden), hete douche of kruik kunnen soms verlichting geven.

Vermijdt zoveel  mogelijk lichaamsverzurende voeding.

 

Glucosamine

Glucosamine komt in grote hoeveelheden voor in het kraakbeen. Het is een amino sacharide, de basis grondstof, die noodzakelijk is voor de opbouw van het kraakbeen. Glucosamine draagt bij tot de synthese van collageen, een vaste matrix, die structuur geeft aan het kraakbeen. Een glucosamine preparaat helpt het kraakbeen in goede staat te houden.

Ben je allergisch voor garnalen vraag dan naar de vegetarische vorm van glucosamine.

 

Synoviaal vocht

Het synoviaal vocht is een helder vocht dat instaat voor de smering en de schokdemping ter hoogte van het gewricht en levert de voedingsstoffen aan het kraakbeen. Het synoviaal vocht bestaat voornamelijk uit hyaluronzuur en water. Bij artrose vermindert de hoeveelheid hyaluronzuur, waardoor het synoviaal vocht dunner en minder elastisch wordt. Dit zorgt voor een minder goede smering en schokdemping ter hoogte van het gewricht.

 

Griep

Dit is een infectieziekte, veroorzaakt door een virus. De eerste symptomen zijn spierpijn, hoofdpijn, neusverkoudheid, darmklachten, rillingen en koorts.

Bij de acute vorm van griep is (bed)rust belangrijk, evenals veel drinken en het gebruik van licht verteerbare en eiwitarme voeding en veel vruchten- of groentesappen drinken.

Normaal gesproken gaat griep vanzelf over. Men kan het genezingsproces wat versnellen met goede weerstandopbouwers op basis van kruiden.

 

H

 

Haaruitval

Een gezond mens verliest dagelijks tussen de 50 en 100 haren. Valt er dagelijks beduidend meer haar uit, dan spreekt men van haaruitval.

De oorzaken kunnen zijn: erfelijkheid, bloedarmoede, schimmel, operatie, bestralingen, stress, medicijngebruik, onvolwaardige voeding, haarkleuring

Iedere oorzaak heeft een ander behandelingswijze nodig, maar brandnetel water is voor iedere haardos een goede aanvulling.

 

Heesheid

Heesheid ontstaat meestal door overbelasting van destemof bij verkoudheid of griep door ontsteking van het strottenhoofd. Het verblijf in een stoffige of dierrijke omgeving kan eveneens nadelig werken.

Geef je stem rust (spreek zo weinig mogelijk) en stoom regelmatig. Eventueel een kamillethee kompres op de keel leggen.

Bij aanhoudend klachten een arts raadplegen.

 

Hoest

Hoesten is een natuurlijke en gewenste afweerreactie van het lichaam. Het dient om alle irriterende stoffen en slijm uit de luchtwegen te verwijderen.

Er zijn verschillende soorten hoest:

De droge of kriebelhoest ontstaat door prikkels van buiten, zoals vervuilde lucht, roken en stof.

Een slijm- of productieve hoest treedt vaak op tijdens griep of verkoudheid en valt onder een infectie.

Als het hoesten gepaard gaat met koorts en bloed wordt opgegeven, is het raadzaam naar een arts te gaan.

Gebruik bij een slijmhoest even geen zuivelproducten, die zijn immers slijmvormend.

 

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een verzamelnaam voor diverse pijn ervaringen in het hoofd. De meest voorkomende vormen zijn migraine en spannings- of weekendhoofdpijn, bij stress in de thuissituatie of op het werk.

Het uit zich in de vorm van een drukkend gevoel, alsof er een band om het hoofd ligt.

Lichamelijke oorzaken kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Te denken valt aan, verhoogde bloeddruk, bijholte- of voorhoofdsholte ontsteking, hormonale disbalans, verkeerde voeding, magnesium tekort of een verkeerde stand van de wervelkolom.

Een naderende hoofdpijn kan vaak worden afgewend door ontspannende bezigheden te zoeken of de frisse lucht in te gaan. Het nemen van een warm (magnesium)bad en het masseren van de nekspieren en schouders kunnen

verlichting brengen.

 

Hooikoorts

Zie allergie

 

Huidontsteking

Een ontsteking is een reactie van het lichaam tegen schadelijke binnendringers zoals ziekteverwekkers of schadelijke stoffen.

Kenmerken zijn: warmte, pijn, roodheid en zwelling van de aangetaste plek. Ernstige ontstekingen gaan ook vaak gepaard met moeheid, gebrek aan eetlust en verhoging van de temperatuur.

Verbeter de zuurgraad van de huid door ph neutrale producten te gebruiken of probiotische verzorgingsproducten, zodat de goede bacterie op de huid overheerst en huidontsteking minder kans krijgt.

 

Huidsmetplek

Huidsmetten worden gekenmerkt door roodheid en of pijnlijke plekken van de huid en ontstaan op plaatsen waar twee huidlagen over elkaar schuren. Het meest komt het voor in huidplooien (onder de borsten, in de lies en tussen de billen). De smetvlekkenmoeten eenmaal per dag goed worden gewassen met natuurlijke olijfzeep en daarna goed worden gedroogd. Eventueel een katoenen doek op de aangedane plek leggen en/of  wat witte leempoeder op de aangedane plek strooien.

Let op mogelijke diabetes.

 

Hyperventilatie

Bij een aanval wordt te diep en te snel adem gehaald. Daardoor krijgt het lichaam te veel zuurstof en daalt het koolzuurgehalte in het bloed. Dit geeft een aantal vervelende verschijnselen: tintelingen in handen en voeten, hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, neiging tot flauw vallen, e.d.

Hyperventilatie is meestal een gevolg van stress en/of spanning.

Probeer de oorzaak te achterhalen en gebruik tijdens de hyperventilatie aanval een eenvoudig apparaatje of plastic zak om de ademhaling te reguleren.

 

I

 

Incontinentie

Ongewild urineverlies is bij vrouwen vaak het gevolg van zwakke bekkenbodemspieren (na een bevalling), een vergroting van de baarmoeder, een blaasverzakking of hormonale veranderingen in de overgang.

Na het 45e levensjaar kan incontinentie bij mannen voorkomen. De oorzaak is dan vaak een ontsteking of vergroting van de prostaat.

Ook een slecht functioneerde sluitspier van de blaas kan problemen geven, zowel bij de mannen als de vrouwen.

Bekkenbodemspier oefeningen: tijdens het plassen de straal regelmatig even onderbreken.

Warme zitbaden met duizendblad of heermoes kunnen ondersteunend werken.

Het dagelijks nuttigen van pompoenpitten kan prostaatvergroting vertragen.

 

K

 

Kraakbeen

Het kraakbeen is een bindweefsel dat gelegen is aan de uiteinde van de beenderen. Ter hoogte van het gewricht vormt het kraakbeen een scheiding tussen de beenderen om te vermijden dat ze tegen elkaar wrijven. Het kraakbeen gedraagt zich als een superspons die het synoviaal vocht absorbeert als het gewricht in beweging is om zo de schokken te absorberen. Het heeft ook glijbevorderende eigenschappen waardoor de beenderen als ze in beweging komen tegenover elkaar glijden.

 

Keelpijn

Keelpijn is meestal het gevolg van een ontsteking, die wordt veroorzaakt door een bacterie of virus. De keel is rood, geïrriteerd en het slikken pijnlijk. Een normale keelontsteking is redelijk onschuldig en na een dag of 5 over. Veel drinken, eventueel vloeibaar voedsel nemen helpen het genezingsproces. Een probaat middel uit oma’s tijd is het gorgelen met zoutwater of kamille thee.

Gaat de keelpijn samen met koorts en/of geel-witte puntjes in de keelholte, dan is er mogelijk spraken van angina en zal een arts bezocht moeten worden.

 

Kneuzing

Een kneuzing kan ontstaan door een val, een verkeerde beweging, een klap of een botsing. Het oppervlakkige weefsel blijft daarbij meestal in tact, terwijl het onderhuidse weefsel, de spieren of gewrichtskapsel beschadigd raken. Bij elke kneuzing scheuren ook bloedvaten en treedt er een bloeduitstorting op, zichtbaar in de vorm van een blauwe plek.

Het gekneusde lichaamsdeel gaat zwellen en daarom is het raadzaam direct te koelen door het lichaamsdeel 10 minuten onder koud stromend water te houden of een washand met ijsblokjes te gebruiken. Indien aanwezig kan ook  een cool gel of Arnica kompres gebruikt worden Daarna 10 minuten laten rusten en de behandeling herhalen.

Trek knellende schoenen, sokken e.d. zo snel mogelijk uit vanwege de mogelijke zwelling.

 

Koorts

Koorts is een natuurlijk afweermechanisme van het lichaam om een ongewenste ziekteverwekker te verwijderen. Meestal is het verschijnsel tamelijk onschuldig en slechts van tijdelijke aard.

Maar als de lichaamstemperatuur lange tijd hoog blijft, kan een gevaarlijke situatie ontstaan.

Het is belangrijk de koorts goed in de gaten te houden en de temperatuur regelmatig op te nemen. Bij volwassenen wordt een koortsgrens aangehouden van 39 ͦ C. en bij kinderen iets hoger 39.5 ͦ  C. Wees attent dat bij kinderen de koorts heel snel op kan lopen.

Raadpleeg een arts bij hoge en aanhoudende koorts.

Veel drinken is belangrijk om uitdroging te voorkomen bijvoorbeeld, water, vruchtensap, kruidenthee. Het lichaam afdoen met een doek of washand  lauw water werkt verkoelend.

Indien het lichaam stoeit met de infectie kan er een koortslip ontstaan.

 

Kramp

Dit is een onwillekeurige en vaak pijnlijke samentrekking van een spierof groep spieren. Het verschijnsel is vaak plaatselijk, bijvoorbeeld beenkramp in bed. De oorzaak is vaak doorbloeding, stress of magnesium tekort.

Bij het maken van bewegingen bevorder je weer de doorbloeding, waardoor de kramp verdwijnt. Het slikken van Magnesium werkt eveneens spierontspannend en ontkrampend.

Duurt de kramp langer dan een uur, waarschuw dan de dokter.

 

Kunstgebit

In de mond zijn verschillende bacteriën aanwezig. Ze nestelen zich op de tong, tandvlees of in de plaque op de tanden.

Ook bij het dragen van een kunstgebit is het zaak de mondhygiëne optimaal te verzorgen om slechte adem en mond infecties te voorkomen.

Een slecht passend kunstgebit kan een goede spijsvertering verstoren.

 

L

 

Lipkloven

Kloofjes in de lippen zijn meestal het gevolg van uitdroging door bijvoorbeeld warmte of kou. Een verkoudheid of griep, een allergische reactie op cosmetica kan eventueel leiden tot die pijnlijke sneetjes/kloven.

Speciale lipbalsem op basis van honing of cacaoboter verzacht de irritatie.

 

M

 

Maagklachten

Een maagklacht kan ontstaan door stress, roken, te veel koffie, thee, alcohol of koolzuurhoudende dranken, scherpe specerijen. Maar er kan in het spijsverteringskanaal ook een infectie zitten of is er een ziekte op komst wat zich uit door maagpijn.

Naast pijn is er vaak sprake van zuurbranden, gasophoping, opboeren, verstopping of diarree. De spijsvertering is immers een groot ‘kanaal’.

Drink op nuchtere maag zuurkoolsap of aardappelsap ( niet langer dan 6 weken achter elkaar).

Een enzymen complex kan de spijsvertering eveneens ondersteunen door de koolhydraten, vetten en eiwitten beter te splitsen waardoor de voedingsresten beter voorbereid zijn op hun weg door het dunne darmkanaal.

Ga rechtop zitten tijdens de maaltijd en kauw goed.

Vermijd de bovengenoemde producten en drink niet kort voor of tijdens de maaltijd, vermijd vet.

Houden maagklachten langdurig aan dan zal de arts bezocht dienen te worden.

 

Maagzuur

Maagzuur is een sap dat een belangrijke rol speelt in de vertering van voedingsstoffen. Wanneer er te veel maagzuur wordt geproduceerd, kan de maagwand geïrriteerd raken en kan maagpijn ontstaan. Van ‘brandend’ maagzuur wordt gesproken wanneer het zure maagsap in de slokdarm terecht komt en de slokdarmwand irriteert. De oorzaken zijn vaak te snel of te vet eten, te veel koffie, thee of alcohol, roken, bepaalde medicijnen, opgekropte spanning of stress.

’s Morgens op nuchtere maag aardappel sap drinken gedurende 6 weken kan verlichting geven.

 

Migraine

Migraine begint vaak met een kloppende pijn boven een van de ogen en trekt dan over het hoofd tot in de nek. De hoofdpijn komt in aanvallen, die enkele uren tot dagen aanhouden. Migraine gaat meestal gepaard met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.

De oorzaak is niet altijd te achterhalen. Voedselallergie of hormonen kunnen een rol spelen. Het verschijnsel begint meestal in de pubertijd en komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen. Na middelbare leeftijd worden de aanvallen vaak minder.

Ontspanningsoefeningen kunnen verlichting brengen.

Evenals het welbekende moederkruid.

 

Misselijkheid

Misselijkheid treedt altijd op als bijverschijnsel van andere klachten. Het is een symptoom. Het kan een gevolg zijn van reisziekte, hersenschudding, zwangerschap, infectieziekte, chemo kuur, allergie of ontsteking van de darm. Maar emotioneel onplezierige ervaring zoals te veel eten of drinken kan uitmonden in misselijkheid. Het gaat vaak samen met duizeligheid en braken.

Vasten en gember brengen verlichting, evenals het dragen van speciale drukpunt armbanden

 

Mondslijmvliesontsteking

Aften en spruw zijn de bekendste vormen van mondslijmvliesontsteking

Aften zijn kleine, witte, zeer pijnlijke zweertjes op het tandvlees, de binnenkant van de wangen of de tong. Ze veroorzaken speekselvloed en soms een slechte adem.

Spruw is een schimmelinfectie in de mondholte, met witachtige pijnlijke plekken op tong, wangen en gehemelte. Bij deze klachten is een goede mondhygiëne zeer belangrijk. Dit kan o.a. mede bereikt worden met een goede probiotica.

In geval van schimmel probeer suiker te vermijden dat bevordert het herstelproces.

 

N

 

Nervositeit

De gevoeligheid voor spanning is bij iedere persoon verschillend. Onverwerkt verdriet, opgekropte boosheid, spanning thuis of op het werk, afkicken van een verslaving bijvoorbeeld roken, onzekerheid over de toekomst, je gezondheid leiden vaak tot nerveuze, stress gevoelens. Dit kan zich o.a. uiten in hoofdpijn, slapeloosheid, rugpijn, kort lontje, trillende handen.

Probeer een positieve levenshouding te realiseren, zoek afleiding en ontspanning en laat je ondersteunen door kruiden uit de natuur zoals valeriaan, avena sativa, passiebloem e.d.

Eventueel ondersteunt door een Bach bloesem.

 

Neuspoliep

Dit zijn onschadelijke zwellingen of vergroeiingen van het neusslijmvlies. Ze ontstaan door een chronische prikkel en/of infectie van het slijmvlies. Wanneer de poliepen te groot worden of in aantal toenemen, kunnen ze de neus verstoppen. Dit kan een gestoorde ademhaling, verminderd reukvermogen, snurken en hoofdpijn veroorzaken.

 

Neusverkoudheid

Het neusslijmvlies is geïrriteerd en gezwollen. Men heeft last van een zogenaamde ‘loop’ neus. Er kan ook sprake zijn van niesbuien en een verstopte neus, keelpijn, hoest en koorts. Neusverkoudheidwordt veroorzaakt door een virus of allergie. Meestal gaat het na een dag of zeven vanzelf over.

Oma’s tip: leg een doorgesneden ui op het nachtkastje

Stoom met eucalyptus of Japanse pepermuntolie

Vermijd zuivelproducten even.

 

O

 

Oor suizen

Constante, gonzende of fluitende geluiden in het oor.

Verstopping door oorsmeer kan een oorzaak zijn, evenals een middenoorontsteking, hoge bloeddruk, doorbloedingsstoornis, beschadigd trommelvlies, langdurige blootstelling aan lawaai of medicijngebruik.

Oor suizen met duizeligheid en misselijkheid kan duiden op de ziekte van Menière (het evenwichtsorgaan is aangetast).

Gebruik bij lawaai oorbeschermers en zoek bij stilte wat afleiding door zachte muziek. Tv e.d.

 

Opgeblazen gevoel

Een gebrekkige spijsvertering, aangetaste darmflora of verstopping kan leiden tot gisting in de darmen. Dat veroorzaakt gassen, die een opgeblazen gevoel geven.

Bijkomende verschijnselen zijn oprispingen, kramp in de buik, winderigheid.

Pas de voeding aan en eet rustig en kauw goed. Eventuele plantaardige enzymen kunnen verlichting brengen zoals Bromelaïne uit ananas, papaya en venkel.

 

P

 

Prostaatklachten

Mannen kunnen na hun 45 e levensjaar last krijgen van onvrijwillig urineverlies, problemen bij het plassen en vaak moeten plassen. De oorzaak is vaak een vergroting van de prostaat.

Dit is een kastanje vorm klier, die de urinebuis omsluit. Deze afvoergang kan worden afgekneld door de vergrote prostaat en daardoor verloopt het urineren druppelsgewijs of met een brandende pijn.

Wanneer de prostaat ontstoken raakt, is een bacterie meestal de boosdoener.

Bij prostaatklachten is het verstandig altijd  een arts te raadplegen.

 

 

R

 

Reisziekte

Reisziekte ontstaat wanneer het evenwichtsorgaan, door het voortdurend ‘schommelen’ van auto, boot of vliegtuig van slag raakt. Het kenmerkt zich door duizeligheid, misselijkheid, braken en eventueel hoofdpijn. Meestal verdwijnen de klachten zodra men uit het voertuig stapt.

Tip: gebruik voor de reis licht verteerbaar voedsel, zorg voor goede ventilatie, drink regelmatig water, zoek afleiding. Soms kan de plaats in een vervoermiddel bepalend zijn of je wel of geen last krijgt.

Gember of een drukpunt armband kunnen uitkomst bieden.

 

Rode neus/wangen

Couperose is een huidaandoening waarbij er een toename is van het aantal zichtbare kleine bloedvaatjes op je gezicht. Hierdoor kun je rode vlekken in je gezicht krijgen. Hoewel couperose totaal ongevaarlijk is, worden de bloedvaatjes of spinadertjes vaak als storend ervaren. Couperose verdwijnt niet vanzelf, temperatuurverschillen kunnen het verergeren, evenals het gebruik van medicijnen. 

 

Rugklachten

Rugpijn kan optreden na een spierverrekking, slechte houding, verkeerd matras of een verschoven rugwervel.

Menstruatie, zwangerschap en spanningen kunnen ook rugpijn veroorzaken.

Soms wijzen rugklachten op een kwaal elders in het lichaam bijvoorbeeld in de buikholte, galblaas, e.d.

Probeer rugklachten te voorkomen door te zorgen goed te zitten, lopen (goede schoenen), goed bed, juiste manier te tillen en eventueel stress te vermijden of te hanteren.

Kruidenbaden, massage, yoga kunnen als ondersteunende therapie dienen.

 

 

S

 

Slapeloosheid

Behoefte aan slaap kan zeer verschillend zijn. De ene persoon heeft voldoende aan 5 uur slaap, de ander voelt zich fit na minstens 9 uur slaap. Dagelijkse gewenning, werkzaamheden, gezondheid en leeftijd kunnen van invloed zijn op de slaapbehoefte.

Periodes van lichte slaap worden afgewisseld met diepe slaap. Als die cyclus wordt onderbroken leidt dat overdag vaak tot geradbraakt zijn, prikkelbaarheid en concentratie verlies.

Tips:

Eet niet vlak voor het slapen, beperk alcohol en caffeïne houdende dranken.

Neem voor het slapen een glas warme melk met honing.

Kijk geen TV vlak voor het slapen, doe wat yoga oefeningen of luister naar rustgevende muziek.

Zorg voor een goed bed en als angst de boosdoener is, probeer de angstfactor te vermijden of op te ruimen.

Activeer je lichaam om zelf weer meer melatonine aan te maken.

 

Slijmvliezen, droog

Het menselijk lichaam wordt beschermd door huid en slijmvliezen. Een slijmvlies is een fijne cellenlaag die een beschermende film afscheid: het slijm. Slijmvliezen komen op verschillende plaatsen in het lichaam voor, bijvoorbeeld in mond en ogen. De slijmvliesproductie kan afnemen om verschillende redenen. De belangrijkste oorzaken zijn  ongewenste neveneffecten van medicamenten bijvoorbeeld langdurig gebruik van reguliere neusspray,  het syndroom van Sjögren, een chronische ontsteking van de traan- en speekselklieren (zie ook droge mond),  de verminderde vochtigheid van de slijmvliezen tijdens of na de menopauze.

 

Snurken

Snurken kan verschillende oorzaken hebben. Neusverkoudheid, hooikoorts, slaaphouding, overgewicht, roken, huigprobleem, e.d. Het is fijn  om te weten wat de oorzaak van het snurken is.

Wanneer er door de mond geademd wordt, versterkt dat het snurken.

Soms kan een snurkprobleem namelijk zo groot zijn dat er een operatie of medische ingreep nodig is.

Een ronkende partner naast je verstoort je nachtrust en dagelijks de logeerkamer opzoeken bevordert niet je relatie.

Kleine hulpmiddeltjes kunnen vaak voldoende zijn om ongestoord van de nachtrust te genieten: denk aan een neusvleugel spreider of een spray om de slijmvliezen vochtiger te houden waardoor ze ‘minder geluid’ produceren

 

Spijsvertering

Zie maagklachten, maagzuur en opgeblazen gevoel

 

Spruw

Zie mond slijmvliesontsteking

 

Stoelgang

Zie verstopping

 

 

T

 

Tandvlees, terugtrekkend

Terugtrekkend tandvlees kan ontstaan door te veel of te hard poetsen, maar ook door te weinig poetsen waardoor er tandplaque ontstaat.

Het tandvleesraakt in deze gevallen geïrriteerd en trekt zich terug. Soms is het zelfs zo erg dat het tandvlees ontstoken raakt (parodontitis). Vaak ervaart men in bovengenoemde gevallen pijn bij het nuttigen van warme of koude dranken: de tandhals ligt bloot.

Een juiste poetstechniek en het gebruik van tandvleesversterkende tandpasta kan dit voorkomen.

 

Tennisarm

Bij een tennisarm is er sprake van pijn aan de buitenkant van de elleboog en in de onderarm. Oorzaak: ontsteking van de spieraanhechting aan de elleboog.

De aandoening ontstaat door een veelvuldige herhaalde of geforceerde beweging van de arm: tennissen, schroeven indraaien, breien, poetslap uitwringen. Gewricht en spieren worden overbelast.

De pijn kan soms maandenlang aanhouden.

Rust en massage kan de pijn verlichten.

 

Transpiratie

Bij stijging van temperatuur kan het lichaam reageren door te transpireren om warmte kwijt te raken.

Herkenbaar voor dames in de overgang , sporters bij fysieke inspanning en personen die zware arbeid verrichten, maar ook bij angst en spanning.

Het transpiratievocht bevat afvalstoffen en mineralen.

Hygiëne is belangrijk. Dagelijks douchen, schone kleding (geen synthetische stoffen) en sokken is het minste wat je kunt doen. Daarnaast verdient het aandacht om je mineraalhuishouding op peil te houden en de oorzaak van de transpiratie indien mogelijk aan te pakken.

 

U

 

Uitdroging

Uitdroging wordt niet altijd als zodanig herkend. Men moet met name bij ouderen aan uitdroging denken wanneer er sprake is van sufheid, verwardheid, dementie en het gebruik van plastabletten.

Symptomen die op uitdroging kunnen wijzen zijn droge huid, droge tong en droge oksels.

 

V

 

Vermoeidheid

Kan verschillende oorzaken hebben: ziekte, operatie, chemo, maar ook lange tijd inspannende werkzaamheden hebben, verstoorde slaaprust, e.d.

Kortdurende vermoeidheid zal na een goede nachtrust verdwijnen. Bij chronische vermoeidheid, waarvan de oorzaak bekend is, kunnen bouwstoffen het lichaam weer de nodige energie geven om tot herstel te komen.

Dieper liggende oorzaken bijvoorbeeld psychische problemen of lichamelijk niet lekker in je vel zitten, vraagt om een bezoek aan je huisarts.

 

Verstopping

Ook wel obstipatie genoemd, kan door iedereen anders beleefd worden. De een spreekt al van obstipatie als men een dag overslaat met de toiletgang, een ander vindt het heel normaal twee keer in de week de grote boodschap weg te brengen.

De voedselresten kunnen echter ook te lang in de darm achterblijven. Er wordt dan te veel vocht aan onttrokken met als resultaat een harde, vaak keutelige ontlasting.

Belangrijk voor een goede regelmatige stoelgang eet volwaardige vezelrijke voeding, drink voldoende en beweeg dagelijks minimaal een half uur door te wandelen, te sporten of te fietsen.

Drink ’s ochtends 1 tot 2 glazen lauw water op nuchtere maag, eet bijvoorbeeld wat pruimen of abrikozen en beperk witmeel producten, chocolade, suiker, kaas en eieren.

Pas op voor aambeien!

 

Verstuiking: zie kneuzing

 

 

W

 

Weerstand

Een verminderde weerstand kan klachten veroorzaken zoals regelmatig terugkerende verkoudheid, holte problemen, vermoeidheid maar je  ook gevoeliger maken voor stress .

Vooral in de wintermaanden is het verstandig het afweermechanisme van het lichaam op scherp te zetten om vreemde indringers geen kans te geven.

Zorg voor voldoende nachtrust, eet zo veel mogelijk vers en wat het seizoen biedt, neem op tijd ontspanning en vermijdt de frisse buitenlucht niet.

 

Winderigheid

Zie maagklachten en spijsvertering

 

Winterhanden en –voeten

Bij een langdurige blootstelling aan kou trekken de bloedvaten in handen en voeten samen. Bij winterhanden en –voeten is juist het omgekeerde het geval: de bloedvaten zetten uit en het bloed gaat stuwen. Gevolg: hevige jeuk, roodheid, zwelling en pijn. De doorbloeding is verstoord. Met wisselbaden kan men proberen verlichting te krijgen alsook door de gerechten te voorzien van een behoorlijke dosis knoflook.

Draag kou werende handschoenen en isolerende sokken.

 

Wrat

Goedaardige gezwelletjes van de huid die ontstaan door een virus infectie. Ze kunnen enkele millimeters tot centimeters doorsnee hebben en komen het meest voor op handen en voeten.

Voetwratten worden vaak overgebracht in sportlocaties, zoals zwembad, kleedlokaal en gymzaal en zijn het lastigst. Ze groeien vaak naar binnen, wat veel pijn veroorzaakt, zodra men staat of loopt.

Wratten zijn zowel in- als uitwendig te behandelen op een lichaamsvriendelijke manier.

 

 

Z

 

Zweetvoeten

Vaak ontstaan zweetvoeten omdat de huid niet goed kan ademen door synthetische binnenzolen van de schoen of het dragen van synthetische sokken.

Voorkom bij schoenen en sokken zoveel mogelijk synthetisch materiaal, zeker als je daar gevoelig voor bent. Was de voeten dagelijks met Saliezeep en loop regelmatig op blote voeten bijvoorkeur in het gras of water. Wisselbaden met basisch zout of een pro biotische deo spray (ook door in de schoenen te sprayen) kunnen verlichting brengen.

Een zweetvoet kan heel gemakkelijk een schimmelvoet wor

Winkelwagen  

product (leeg)

Nieuwsbrief

Advertising